|
Het Klompenpad Jufferpad begint bij het Fort aan de Buursteeg, aan de Buursteeg 2 te Renswoude.
Bij het Fort aan de Buursteeg is voldoende parkeerruimte aanwezig, hier is ook het bezoekerscentrum van de Grebbelinie.
Vanaf het fort lopen we een smalle dijk op De Batterij een onderdeel van de Grebbelinie. Na enige tijd steken we de Renswoudseweg (N224) over en vervolgen we onze wandeling over de Slaperdijk,
eveneens een onderdeel van de Grebbelinie.
Na geruime tijd verlaten we even de Slaperdijk en na 70m lopen we links de Slaperdijk weer op. Vlak daarna kunnen we links naar het Grand Canal met zicht op het Kasteel van Renswoude.
We lopen echter rechtdoor, steken de Veenderbeek over en even daarna verlaten we de Slaperdijk en wandelen links het weiland in.
We volgen het pad door de weilanden en komen na een tijdje bij de Fliertse Beek. Vanaf hier gaan we het pad langs deze beek volgen. Net voorbij de plek waar de Fliertse Beek uitstroomt
in de Luntersebeek, steken we de Luntersebeek over en volgen het pad langs deze beek en kort daarna een pad langs de Nederwoudse Beek.
Bij de Groeperkade verlaten we de beek en gaan het pad over de Groeperkade een tijdje volgen. Na enige tijd verlaten we de Groeperkade en volgen een pad door verschillende graslanden.
Aangekomen bij de Lunterse Beek lopen we weer verder over de Groeperkade.
We steken de Utrechtseweg (N224) over, passeren een oorlogmonument en bij een boerderij verlaten we de Groeperkade. Even later lopen we weer langs de Lunterse Beek, steken deze over
en kort daarna steken we ook de Munnikenbeek over waarna we het pad langs deze beek gaan volgen tot de Oude Holleweg.
Na enkele paden door een weiland, steken we de Munnikenbeek over en lopen naar Renswoude. Waar we aankomen bij het kasteelpark dat we inlopen en even later passeren we
het Kasteel Renswoude.
Bij de drukke N224 volgen we even het fietspad langs deze weg tot we de Munnikenbeek weer oversteken en lopen dan de Schalm in en volgen deze tot de Batterij op de Schalmdijk
en steken daarna de spoorbaan Utrecht-Arnhem over.
Over het spoor lopen we links een weiland in en via verschillende onverharde paden wandelen we door de weilanden naar een oude fortgracht, lopen tussen de oude fortgrachten door
en lopen weer onder de spoorlijn door.
Op de Klompersteeg gaan we links en wandelen naar Fort aan de Buursteeg waar we deze wandeling begonnen.
|
Deze Stoeptegelroute is een wandeling langs de 25 bezienswaardigheden van Renswoude.
De Stoeptegelroute zelf is 6km langs maar we hebben een drietal wandelingen gemaakt die zijn uitgebreid met een extra lus.
De Stoeptegelroute begint aan het begin van de parkeerplaats bij de rotonde Routepunt Grebbelinie bij de Veenweg.
Na de eerste 2 stoeptegels gaan we bij het Grand Canal rechts en lopen langs dit water naar de Slapendijk voor een extra rondje door het buitengebied van Renswoude.
Op de Slaperdijk (een onderdeel van de Grebbelinie) lopen we links een stuk de dijk op en steken de Veenderbeek over.
Even later lopen we links een onverhard pad op door de weilanden en komen we na geruime tijd op de Ubberschoterweg waar we links gaan. Na de Veenderbeek nemen we het pad dat langs de beek loopt.
Even later gaan we links over een groen pad tussen de huizen door en komen uiteindelijk weer aan bij de Dorpsstraat waar we de Stoeptegelroute weer verder gaan volgen bij het oude gemeentehuis.
Daarna passeren we verschillende oude panden en boerderijen. Komen langs de oude kerk met zijn bijbeltuin, het oude Rechthuis en passeren we 2 rotondes met monumenten.
Bij de 2e rotonde lopen we rechtdoor naar het Herdenkingsmonument op de Groeperkade en volgen hier even een stuk het Jufferpad dat even verderop door een weiland loopt langs de Luntersebeek die we even later oversteken tesamen met de Munnikenbeek die hier in de Luntersebeek stroomt.
Nadat we via het Jufferpad langs de Munnikenbeek zijn gelopen gaan we op de Oude Holleweg links (verlaten het Jufferpad) en lopen naar de begraafplaats waar we de Stoeptegelroute weer verder gaan volgen.
Via de Oude Holleweg komen we weer op de Dorpsstraat en lopen we weer langs oude panden als Huize Nooitgedacht en de oude Pastorie. Bij het Kerkelaantje lopen we naar de grote Koepelkerk.
Na de Koepelkerk lopen we het kasteelbos van Kasteel Renswoude binnen. We passeren de grote vijver, daarna de oude Duiventil en komen dan langs het kasteel zelf.
Na kasteel Renswoude lopen we naar de oude kasteelboerderij De Heerlijckheid en daarna lopen we weer terug naar het beginpunt, de parkeerplaats waar de laatste "Einde stoeptegel" ligt.
|
Het Breeschoterpad is een klompenpad dat begint bij restaurant de Dennen aan de Utrechtseweg.
Op het parkeerterrein staat ook een informatiepaneel over deze route en de route wordt met gele bordjes aangegeven.
Vanaf het begin loopt de wandelroute over de Groeperkade, deze houtwal is een verdedigingswal die deel uitmaakte van de Grebbelinie.
Even later gaan we links en lopen, langs de bossen van Nieuw Wittenoord, naar de het landgoed Scherpenzeel. In deze bossen ligt een Eendenpoel
en een stukje verderop komen we uit bij het buurtschap Breeschoten.
Een gebied met houtwallen en natuurlijk gevormde bos- en weidepercelen. We passeren de boerderij Breeschoten en lopen door een brede boslaan
verder, richting het landgoed Heitjeskamp. Daarna passeren we het bungalowpark Kleine Ruwinkel en lopen de bossen binnen van Grote Wolfswinkel.
We passeren een groot heideveld met een bosven en komen even later weer uit op de Groeperkade waarna we teruglopen naar het beginpunt.
|
Het Daatselaarsepad is een klompenpad die begint bij restaurant de Dennen aan de Utrechtseweg.
Op het parkeerterrein staat ook een informatiepaneel over deze route en de route wordt met blauwe bordjes aangegeven.
Vanaf het begin loopt de wandelroute over de Groeperkade, deze houtwal is een verdedigingswal, die deel uitmaakte van de Grebbelinie.
Op de Wittenoordseweg gaan we naar rechts en lopen over de Groeperkade naar Fort Daatselaar, een aarden verdedigingswerk met een ringwal.
De eerste steen uit 1766 is nog zichtbaar in het sluisje bij het bruggetje.
Over de Slaperdijk, een houtwal, eveneens een verdedigingswal wandelen we verder tot het Grand Canal. Dit water maakt deel uit van het Franse park
dat behoort bij kasteel Renswoude. Even later wandelen we langs het kasteel dat in 1654 werd gebouwd op de plek van een oude burcht.
We verlaten Renswoude en lopen door een gebied van weilanden verder en passeren de oude boerenhoeve De Rouwe Hofstede. Bij de Groeperkade
lopen we rechtdoor en via de Groote Fliertse Dijk komen we bij de Groeperweg, waar we de Groeperkade oplopen.
We blijven nu de Groeperkade volgen en komen na een tijdje bij de Schans een oude verdedigingswal en steken daarna de Lunterschebeek over.
Even verder zien we links de oude hoeve Engelaar, waarna we weer uitkomen bij het startpunt van deze wandeling.
|
Het Nederwoudsepad is een klompenpad die begint bij Camping De Nieuwe Beek aan de Ubberschoterweg 12.
Vanaf het parkeerterrein lopen we direct de liniedijk op naar Fort Daatselaar en passeren de Luntersche Beek.
We passeren al snel de aarden verdedigingswerken met de ringwallen die ook deel uit maakten van de Grebbelinie.
Bij het sluisje steken we de ringgracht over en lopen over de Slaperdijk naar de Luntersche Beek en het landgoed Roodselaar.
Even later lopen we langs de Fliertschebeek en passeren een kleine uitkijktoren.
Na het landgoed Roodselaar wandelen we verder over enkele smalle wegen en passeren de statige boerderij Groot Zwetselaar.
Hier gaan we rechts en via onverharde paden komen we langs het buurtschap De Flier en de zorginstelling Veluweland waar we door
het park lopen van Stichting Veluweland.
Via enkele verharde en onverharde wegen lopen we verder, steken eerste de Modderbeek over en even later weer de Luntersche Beek.
We lopen hier door een weidelandschap afgewisseld met enkele kleine bosjes en soms enkele glooiende dekzandruggetjes met lange
houtwallen.
Even later passeren we de boerderij Groot Hazendonk en komen we in het buurtschap Nederwoud, waaraan deze route zijn naam heeft te danken.
Alle boerderijen in dit gebied eindigen op "laar" of "horst".
Via de saaie Nieuwenhuizerweg lopen we weer terug naar het beginpunt van deze wandeling.
|
Deze wandelroute start vanaf de parkeerplaats 'Grebbelinie' bij het routepunt en de rotonde van de N224.
Bij de Parkeerplaats Grebbelinie te Renswoude liggen twee gratis wandelroutes in een bakje van het informatiepaneel.
Het Natuurpad "Kasteelpark Renswoude" belicht vooral de groene kwaliteiten van de omgeving.
De wandeling brengt u langs de oprijlaan van het kasteel Renswoude, het beukenbos, een roekenkolonie en de grote vijver van de tuin in engelse stijl.
De Cultuurhistorische route duurt eveneens ongeveer 1 duur. De wandeling voert langs de mooiste plekjes van Renswoude; het Grand Canal, de markante huisjes
aan de Dorpsstraat, het oude gemeentehuis, de Koepelkerk uit 1639 en het Kasteel Renswoude.